A)PILIH BAHAN MAKANAN YANG SEGAR
1) Sayur-sayuran dan buah-buahan:
*Tidak layu, kecut, bertukar warna dan busuk.
2)Makanan laut(Ikan,udang,sotong,Ketam):
*Isi yang kenyal.
*Tidak berbau busuk.
*Udang yang tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok hitam.
*Cerah dan matanya tidak tenggelam, segar insangnya berwarna merah
(cerah bukan perang atau kering).
3) Daging:
*Segar dan tidak berselaput.
*Tidak busuk.
4) Ayam:
*Segar.
*Tidak busuk dan tidak bertukar warna.
*Lihat kepada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya.
5) Telur:
*Tidak retak atau bocor.
*Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada
kulit telur.
6) Bijirin/kekacang:
*Tidak berkualiti.
*Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing.
*Tidak dicampur dengan bahan lain yang lebih murah.
No comments:
Post a Comment