Tutorial Blink2 PERSATUAN PENGGUNA SERINDU: TIP PEMILIHAN BAHAN MAKANAN YANG SELAMAT

TIP PEMILIHAN BAHAN MAKANAN YANG SELAMAT

A)PILIH BAHAN MAKANAN YANG SEGAR

1) Sayur-sayuran dan buah-buahan:
*Tidak layu, kecut, bertukar warna dan busuk.

2)Makanan laut(Ikan,udang,sotong,Ketam):

*Isi yang kenyal.
*Tidak berbau busuk.
*Udang yang tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok hitam.
*Cerah dan matanya tidak tenggelam, segar insangnya berwarna merah
(cerah bukan perang atau kering).

3) Daging:
*Segar dan tidak berselaput.
*Tidak busuk.

4) Ayam:
*Segar.
*Tidak busuk dan tidak bertukar warna.
*Lihat kepada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya.

5) Telur:
*Tidak retak atau bocor.
*Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada
kulit telur.

6) Bijirin/kekacang:
*Tidak berkualiti.
*Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing.
*Tidak dicampur dengan bahan lain yang lebih murah.

No comments:

Post a Comment